36 de fapte amuzante despre Spania pe care trebuie să le știi!

Căutați fapte interesante despre Spania, atunci iată câteva. Spania este o destinație turistică populară în Europa. Spania oferă tot ce aveți nevoie, fie că doriți să descoperiți plajele, să vă plimbați prin orașe istorice, să trăiți un stil de viață relaxat sau să vă bucurați de viața de noapte vibrantă.

Am petrecut câteva zile în Spania, explorând tot ce are de oferit Spania. Să ne aruncăm în câteva lucruri amuzante despre Spania!

1. Spania este singura țară europeană care are o frontieră fizică cu o țară africană

Să începem cu unul dintre cele mai fascinante fapte bazate pe geografie despre Spania: împărtășește o graniță terestră cu o țară africană, și nu o mare. Marocul este acea țară. Cum este posibil acest lucru? Pentru că Spania are un mic post pe continentul african numit Ceuta.

Acest oraș a fost un reper strategic încă din primul mileniu î.Hr. A trecut prin multe mâini înainte de a ajunge în Spania în 1668.

2. Spania a fost primul imperiu global din lume.

Pentru o vreme, Spania a fost cea mai puternică țară de pe planetă. Să vorbim despre câteva fapte interesante despre Spania. Spaniolii, care au fost cu un pas deasupra imperiului comercial portughez și au preluat controlul Filipinelor timp de mai bine de 300 de ani, au făcut pionier în America de Nord, Centrală și de Sud. Au lăsat în urmă o uriașă moștenire culturală și o mulțime de vorbitori de spaniolă.

3. Spaniola este a doua cea mai vorbită limbă din lume.

Spaniola este pe locul doi după chineza mandarină, cu peste 570 de milioane de hispanofoni. Spaniolă este limba oficială a Spaniei, Guineei Ecuatoriale și a majorității țărilor din America Latină. Spaniola este vorbită zilnic de 21 de țări.

4. Spania are al treilea cel mai mare număr de situri incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO din lume.

Spania are 47 de situri incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO. Aceste situri variază de la orașe istorice întregi până la poduri și clădiri până la artă și clădiri rupestre preistorice.

5. Spania a fost și o țară influentă în Europa

Spania a avut mâna în multe plăcinte de la sfârșitul secolului al XV-lea încoace. Spania a deținut părți din Italia și Franța, Germania, Belgia și Belgia din cauza diferitelor alianțe matrimoniale. De fapt, Spania a fost cunoscută ca Țările de Jos spaniole între 1556 și 1714.

6. Spania găzduiește o mulțime de insule

Veți găsi plaje în orice tur al Spaniei. Teritoriul spaniol nu se limitează la Peninsula Iberică. Celebrele Insule Baleare sunt situate în Marea Mediterană, inclusiv insula de petreceri Ibiza. Mai departe, Insulele Canare pot fi găsite în Oceanul Atlantic.

De asemenea, puteți găsi Plazas de soberania în largul coastei mediteraneene din Maroc.

7. Există o familie regală spaniolă

Pun pariu că nu știai că există. Este o monarhie constituțională, iar regele Felipe al VI-lea este actualul monarh. După ce regina Isabella a II-a a fost destituită în Glorioasa Revoluție din 1868, a început democrația.

8. Între 1519 și 1521 s-a făcut prima circumnavigare în jurul globului.

Pun pariu că nu știai că există. Este o monarhie constituțională, iar regele Felipe al VI-lea este actualul monarh. După ce regina Isabella a II-a a fost destituită în Glorioasa Revoluție din 1868, a început democrația.

9. Spania a fost prima țară care a avut un imperiu în care soarele nu apune niciodată.

Deși acest lucru poate fi atribuit Imperiului Britanic, nu puteți ignora faptul că Spania are ca mijloc America de Sud și de Sud, Filipine și Spania. Soarele nu apune niciodată pe Imperiul Spaniei.

10. 1936 a văzut izbucnirea războiului civil spaniol.

Lucrurile trebuiau să se înrăutăţească cu un guvern de înclinaţie republicană care era aliniat pe de o parte cu anarhiştii, comuniştii şi interesele conservatoare, regaliste şi catolice pe de o parte. Politica de non-intervenție internațională condusă de britanici i-a permis generalului Franco, susținut de Germania nazistă (și Italia fascistă), să câștige în 1939. Această victorie a cufundat Spania într-o dictatură autoritara care a durat până în 1975. Grozav.

11. Spania nu este toată spaniolă

Acesta este probabil cel mai șocant fapt despre Spania în acest moment. Dar ceea ce credeai că este simplu, obișnuit în Spania, nu este atât de simplu. Este alcătuită din mai multe comunități autonome cu diferite niveluri de autoguvernare.

Galiția este celtică. Basca este o limbă bască vorbită în Țara Bascilor. Această limbă este unică printre limbile europene. Valencia, Catalonia și Insulele Baleare vorbesc valenciană și catalană. Super interesant.

12. Autorul spaniol este cel care a scris primul roman.

Deși există mulți alți pretendenți, să spunem doar că Don Quijote a fost primul roman modern scris. A fost publicat în 1605. A fost scris de Miguel de Cervantes în spaniolă și spune povestea despre un bărbat care are prea multe povești de dragoste, cavaleri și cavalerism.

13. Madrid găzduiește cel mai vechi restaurant din toată Europa

Fiecare fapt despre mâncare despre Spania ne face să ne întoarcem și să gustăm fiecare lucru delicios din această țară iberică. Acest articol este despre El Restaurante botin, cel mai vechi restaurant din țară și a fost recunoscut de Guinness World Records. Acest loc a fost deschis în capitala Spaniei în 1725.

14. Cu cinci secole în urmă, Spania era sub stăpânire musulmană

În 711 d.Hr., ceea ce erau numiți „mauri” din Africa de Nord au invadat Spania. Se numea Al-Andalus. Restul istoriei este unul al influenței arabe și islamice asupra culturii, limbii și artei Spaniei. În cele din urmă, au fost expulzați în 1492. Acest lucru este mai evident în regiunea de sud a Andaluziei.

15. Spaniolii trăiesc o viață lungă

Speranța medie de viață în Spania este de 82 de ani. Adică 79 de ani pentru bărbați și 85 pentru femei. Acest lucru este comparabil cu speranța de viață de mare profil din Italia, Elveția și Japonia.

16. Spania are niște festivaluri foarte faimoase

Alergata de tauri este un eveniment binecunoscut. În fiecare an, acest eveniment are loc la Pamplona. Poate nu știți că aceasta face parte dintr-un festival de nouă zile care îl onorează pe Sfântul Fermin. Deși există multe alte alergări, acesta este cel mai cunoscut.

La Tomatina este cea mai mare luptă alimentară din lume. Totul a început în 1945, când un tip a început să arunce cu roșii prietenilor săi. În anii 1950, a fost interzis, dar reinstalat de locuitori în 1957. Au avut chiar și un sicriu cu roșii pentru înmormântare.

17. 700 de spanioli au numele de familie Japon într-un oraș spaniol

Un fapt pe care poate nu îl știi despre Spania este că Coria del Rio, lângă Sevilla, are o mulțime de locuitori spanioli care descind din Hasekura Tsunenaga (samurai din secolul al XVII-lea) care au trecut în oraș în timpul unei călătorii diplomatice. „Hasekura de Japon” a devenit pur și simplu „Japonia”.

18. Spania a găzduit primul Earth Sandwich în 2006, găzduind jumătate din Earth Sandwich original.

Ce naiba? O prezentatoare de radio a întrebat dacă este posibil, așa că unii oameni din Spania și Noua Zeelandă au pus baghete deasupra. Rezultatul a fost un Sandwich de Pământ.

19. Strugurii sunt noul an.

Mulți Ani Nou înseamnă o numărătoare inversă, înainte/după/în timpul căreia se îmbată. Dar în Spania, ne place o tradiție delicată: consumul de struguri. Mai exact, doisprezece. Se crede că, dacă poți mânca un strugure la miezul nopții, vei avea noroc pe tot parcursul anului.

21. Spania nu are o zână a dinților, dar Ratoncito Perez este șoarecele dinților.

Da, acesta este un fapt ciudat despre Spania: nu există zână a dinților. Ok, asta nu este partea cea mai bizară. Au un dinte de șoarece în loc de un dinte de zână. Se numește Ratoncito Perez și originile sale sunt în poveștile lui Luis Coloma din secolul al XIX-lea.

22. Imnul național al Spaniei nu conține niciun cuvânt

Se pot cânta imnurile naționale, dar majoritatea sunt pe jumătate uitate. Fredonezi ca să încerci să pară ca și cum ți-ai aminti versurile. Spania este diferită. Nu va trebui să vă amintiți altceva decât melodia imnului lor național. Înainte avea cuvinte, dar acum nu mai are. Este cunoscut sub numele de „Marcha Real” și a fost scris în 1761.

23. Spania are mai multe baruri pe cap de locuitor decât orice alt membru al UE.

Ar fi ușor să presupunem că Irlanda va câștiga acest premiu cu toate pub-urile sale. Dar Spania găzduiește cele mai multe locuri de băut din Uniunea Europeană. Aici, veți găsi câteva crawl-uri grozave în bar.

24. Spania produce aproximativ 44% din toate uleiurile de măsline din lume.

Aceasta este de peste două ori cantitatea produsă de Italia. Chiar dacă uleiul de măsline este adesea asociat cu Italia, este mai frecvent ca Spania să producă ulei de măsline. Spania produce, de asemenea, mult vin. Există un milion de hectare de teren dedicat producției de vin (ai auzit de Rioja?) Spania este al doilea mare producător de vin la nivel mondial.

25. Spania se mândrește cu peste 8.000 km de coastă

Îndreptarea spre coastă este unul dintre cele mai romantice locuri din Spania. Toată această coastă înseamnă și multe plaje. Spania are peste 8.000 de plaje. Acesta este unul dintre faptele noastre preferate. Este aproape ca o plajă pe kilometru.

26. Este încă o parte foarte importantă a vieții spaniole.

Siesta poate părea puțin stereotipă dacă ești familiarizat cu subiectul. Vă vom spune ce este de fapt siesta. Siesta este un pui de somn de după-amiază. Maxim douăzeci de minute Întreaga țară este afectată. Multe magazine și unități se închid între orele 14-17 pentru siesta. E adevarat.

27. Sagrada Familia nu este încă finalizată în Barcelona

Construcția celebrei catedrale proiectată de Antoni Gaudi a început în 1882. Este în construcție de mai bine de 130 de ani. Este de așteptat să fie terminat în 2026. Este cel mai vizitat șantier din lume, cu 2,8 milioane de vizitatori în fiecare an.

28. Catalonia poate fi mică, dar are un pumn mare

Deși Regiunea Autonomă Catalonia reprezintă doar 6,3% din teritoriul total al Spaniei, are multe de oferit. Are o populație de 7,5 milioane de locuitori (6% din totalul Spaniei), se mândrește cu limba catalană, cel mai mare produs național brut nominal și găzduiește Barcelona, ​​cel mai popular oraș din Spania.

29. Valencia găzduiește cea mai mare piață de alimente proaspete din Europa.

Mercado Central, cu o suprafață de 8.000 de metri pătrați, care a fost construit în 1914, este un exemplu al stilului arhitectural Art Nouveau din Valencia. Există 900 de standuri în interior care vând orice, de la mezeluri, pește, brânză, măsline, vin, condimente și multe altele. Acesta este un loc care trebuie văzut în Valencia. Puteți găsi un itinerar detaliat pentru Valencia aici.

30. Spania a fost prima țară care a produs un capsator.

Punem pariu că așteptai cu nerăbdare un fapt spaniol la fel de uimitor ca acesta. Primul capsator a fost, într-adevăr. Spania. Țara Bascilor. A fost făcut ca un cadou pentru regele Ludovic al XV-lea, Franța, în secolul al XVIII-lea. Fiecare capsă era gravată cu emblema regală a lui Ludovic.

31. Spania a oferit, de asemenea, multe premiere pentru lume

Invențiile Spaniei variază de la cele complexe la cele simple și care creează dependență, inclusiv strămoșul țigarei (secolul al XVII-lea), costumul spațial al astronautului (1935), precum și mopul și găleata (1956).

32. Spania are niște artiști incredibili

Creativitatea spaniolă ar fi un atu imens pentru lumea artei. Pentru început, sunt El Greco, Velazquez și Goya. Lucrurile devin mai moderne și mai bizare cu Salvador Dali și Pablo Picasso. Imaginează-ți o lume fără ceasuri topite și chipuri abstracte. Este imposibil, nu?

33. Spania a salutat în Europa noile alimente mondiale

New World Foods poate suna ca un supermarket organic, dar este adevărat. Roșii, fasole și cartofi. Nenorocirile Spaniei în Lumea Nouă a Americilor au dus la unele premiere în produse proaspete.

Spania a fost prima care le-a încercat și nu a trecut mult timp înaintea tuturor. Aceste alimente sunt esențiale pentru succesul bucătăriei italiene și spaniole.

34. Tapasurile sunt o modalitate populară de a ieși și de a bea o băutură.

Da. Tapasele costă în plus, dar plătești băutura. De ce? Tapas este forma plurală de tapas, care înseamnă „top” sau acoperire. Tapasurile originale au fost menite să protejeze băuturile între fiecare înghițitură, așa că nu erau muște. Astăzi, multe baruri există doar pentru plăcerea de tapas. De asemenea, puteți bea.

35. Spania atrage mai mulți turiști decât are rezidenți

Turismul Spaniei este o mare afacere. Turismul este o industrie uriașă în Spania, dar nu este binecunoscută. Țara a fost vizitată de 82,5 milioane de turiști în 2018, fiind a doua cea mai vizitată națiune de pe Pământ. Spania are 46,7 milioane de oameni, ceea ce o face aproape de două ori mai populată decât restul lumii.

36. Acest lucru se datorează probabil tuturor plajelor…

Spania este țara cu cele mai multe plaje cu steag albastru din emisfera nordică, cu 681. Aceasta este o mare și nisip de înaltă calitate.


Aceste fapte amuzante despre Spania sunt o modalitate grozavă de a te distra! Pentru mai multe informații despre restul lumii, vezi mai jos!

Articole recomandate