25 de lucruri pe care nu le știai despre Italia

Are multe fapte interesante. Este una dintre cele mai populare țări din Europa. Are o istorie lungă. Este bogat în cultură. Mâncarea e delicioasă. Ce știi cu adevărat despre Italia? Acestea sunt câteva fapte interesante despre Italia. Este timpul să-ți testezi cunoștințele.

Acest articol folosește informații din The Rough Guide to Italy, ghidul tău indispensabil pentru Italia. Această țară a fost votată de tine ca cea mai frumoasă din lume. Am inclus și trei orașe italiene, Florența, Roma și Veneția, în sondajul nostru al celor mai frumoase orașe de pe glob.

Fapte interesante despre Italia și istoria ei

1. Italia este una dintre cele mai tinere țări din Europa de Vest.

Italia este o țară cu o istorie lungă, dar a fost locuită doar din 1861. Italia era o singură entitate pe vremea romanilor. Apoi a fost împărțit în mai multe state suverane și a rămas astfel până în 1861.

Datorită acestei lungi istorii a individualității, țara are astăzi atât de multe variante culturale.

2. Roma datează de peste 2000 de ani

Roma a fost înființată în 753 î.Hr., iar Imperiul Roman în 27 î.Hr. Imperiul a condus Europa, Africa de Nord și Africa de Nord până în anul 395 d.Hr. Italia a fost divizată după căderea Imperiului și a devenit state independente până în 1861. Este cunoscută sub numele de Festa della Repubblica și este sărbătorită în fiecare an pe 2 iunie.

Planificați o vacanță în Orașul Etern? Găsiți cele mai bune locuri de cazare în Roma

3. Timp de 20 de ani, țara a fost supusă unei dictaturi

Benito Mussolini a creat o dictatură a Italiei în 1925 și a condus-o până în 1945.

Mussolini era cunoscut sub numele de Il Duce în perioada de vârf a puterii sale, dar nu a fost întotdeauna un fascist. Mussolini a fost un socialist radical de la începutul carierei sale politice și a servit ca prim-ministru italian până în 1922.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a aliniat Italia și Germania și a fost apoi executat în 1945 de trupele partizane.

4. Ultimul rege al Italiei a domnit doar 36 de zile

Italia a fost o dictatură între 1945 și 1945. Cu toate acestea, a avut o familie regală până în 1946.

Țara a devenit republică după al Doilea Război Mondial. Regele Umberto al II-lea a domnit doar între 9 mai și 12 iunie 1946.

Și-a petrecut ultimele zile în exil în Portugalia. El este cunoscut în Italia drept „regele mai”, o referire la scurta sa domnie.

Câteva fapte interesante despre Italia și cultura ei

6. În fiecare an, turiștii aruncă 1.000.000 EUR în Fontana di Trevi

Te vei putea întoarce la Roma punând o monedă în Trevi. Aceasta este legenda.

Turiștii plătesc în jur de 3.000 EUR pe zi pentru fântână. Suma este de aproximativ 1.000.000 EUR anual, toate fiind donate unor organizații de caritate.

Trevi este un must-see în Roma. Cu toate acestea, puteți face și un tur subteran pentru a vedea Trevi dintr-o nouă perspectivă. Este posibil să descoperi cele mai bune locuri în afara traseului turistic din Roma.

7. 13 dintre cele 38 de piese ale lui Shakespeare au fost plasate în Italia.

Romeo și Julieta au loc în Verona. Puteți vizita balconul Julietei din oraș.

Iulius Caesar are loc la Roma. Othello, precum și The Merchant of Venice au fost ambele plasate în Veneția. Messina este, de asemenea, locația Much Ado About Nothing.

Descrierile uimitor de precise ale Italiei ale lui Shakespeare nu sunt susținute de nicio dovadă. Nu fiți ca Shakespeare și pierdeți cele mai bune locuri de cazare din Veneția.

8. Pinocchio a apărut pentru prima dată într-un ziar italian

În 1880, Carlo Collodi a creat legenda Pinocchio. A fost publicat pentru prima dată în Gioniale per i Bambini, un ziar pentru copii.

9. Italia găzduiește mai multe situri din Patrimoniul Mondial pe cap de locuitor decât orice altă țară

Italia găzduiește 55 dintre cele mai importante situri de patrimoniu din lume. Aceasta este mai mult decât orice altă țară de pe Pământ. Acestea cuprind întreaga țară și includ totul, de la Muntele Etna până la Colosseum.

Vrei să călătorești în Patrimoniul Mondial al Italiei, dar nu vrei să planifici și să rezervi? Aruncă o privire la aceste exemple de itinerarii. Puteți găsi inspirație atât în ​​Itinerarii Italia, cât și în Italia completă. Puteți modifica orice excursii personalizate cu expertul local și apoi rezervați pentru o vacanță fără stres.

10. În fiecare zi, peste 20.000 de oameni vizitează Capela Sixtină

Tavanul Sixtin a fost finalizat de Michelangelo în 1512. Astăzi, Capela Sixtină rămâne unul dintre cele mai populare monumente din lume.

Este, de asemenea, reședința oficială pentru papă și locația Conclavului Papal, procesul de selectare a noilor papi.

Iată câteva fapte amuzante despre Italia și geografia ei

11. Italia este casa celor trei singuri vulcani activi din Europa

Nu este surprinzător faptul că Italia este inclusă în lista noastră cu primele 20 de situri vulcanice din întreaga lume.

Muntele Etna, cea de-a 50-a erupție a Siciliei, a erupt ultima dată în 2021. Penele de abur ale vulcanului pot fi văzute cel mai bine din Catania. Puteți ajunge pe vârful Etnei, în ciuda naturii sale pline de viață.

Un alt vulcan activ din Italia este Muntele Stromboli. Este situat pe o mică insulă în vecinătatea Siciliei. Ar trebui să verificați activitatea curentă înainte de a pleca.

Din 1944, Vezuviul a adormit la Napoli. Cu toate acestea, o vizită la Pompeii din apropiere vă va permite să vedeți efectele devastatoare ale erupției sale din anul 76 d.Hr.

Plănuiți să vizitați acest oraș vibrant din sud? Aflați despre multe lucruri pe care le puteți face în Napoli. Rezervați un tur privat cu arheologi într-un grup mic la Pompeii atunci când vizitați regiunea.

12. Vaticanul este cea mai mică țară din lume

Doar 1000 de acri alcătuiesc Vaticanul Romei. A devenit o țară suverană în 1929, iar Papa este șef oficial al statului.

Donațiile sunt principala sursă de venit pentru Vatican. Deși are doar 1/8 din dimensiunea Parcului Central, este plin de monumente. Aici veți găsi Bazilica Sf. Petru și Capela Sixtină.

13. Italia este pe locul cinci în ceea ce privește cele mai vizitate țări.

În fiecare an, Italia este vizitată de aproape 65 de milioane de oameni. Este posibil să găsiți încă locuri neaglomerate, în ciuda faptului că majoritatea oamenilor vizitează Roma, Florența și Pisa. Încercați Castelmezzano în Basilicata sau mergeți la Camogli în Liguria.

Deși Puglia câștigă popularitate, este, de asemenea, o destinație uimitoare și mai puțin aglomerată. De asemenea, se întâmplă să fie unul dintre locurile noastre de top de vizitat cu copiii și să apară în turul nostru cu cele mai bune plaje din Italia.

14. Italia se mândrește cu mai mult de 1500 de lacuri

Italia este acoperită de lacuri și nu doar de icoane emblematice precum Lacul Garda și Lacul Como. Veți găsi, de asemenea, multe frumuseți mai puțin cunoscute. Veți găsi, de asemenea, lacuri în care puteți face drumeții, lacuri pentru excursii cu barca și câteva legende sălbatice de înot.

Pentru o zi la Milano, puteți face un tur la Lacul Como sau Bellagio. Veți dori să explorați cele mai frumoase plaje din Italia pentru iubitorii de apă.

15. Mont Blanc este cel mai înalt munte din Italia.

Împărtășește Mont Blanc cu Franța. Cu toate acestea, se numește Monte Bianco în italiană. Este cel mai înalt vârf din Italia și cel mai înalt munte din Alpi, care se ridică la 4.808 m deasupra nivelului mării.

În aventuri? Aflați mai multe despre activitățile sportive și în aer liber din Italia. Rezervați o excursie de o zi la Mont Blanc sau Courmayeur pentru a vă testa înălțimile.

Câteva fapte interesante despre Italia din partea științei

16. Italia găzduiește cea mai în vârstă populație europeană

Vârsta medie a Italiei este de 45,7 ani. Are cea mai în vârstă populație din Europa. Doar Japonia este mai veche din punct de vedere mondial. Potrivit estimărilor, vârsta medie a italienilor va ajunge la 54 de ani în 2050.

Sardinia este de fapt una dintre cele cinci zone albastre de pe glob, care sunt locurile în care oamenii trăiesc cel mai mult. Îmbătrânirea populației Italiei se datorează în principal natalității scăzute și longevității excepționale. Aflați unde să mâncați în Sardinia.

17. Santorio Santorio a creat primul termometru din lume.

Termometrul a fost inventat în 1612 de italianul Santorio Santorio. A fost primul instrument care a putut afișa cu precizie temperatura pe o scară.

Galileo lucrase anterior la un termoscop. Invenția sa a arătat schimbări de temperatură, dar nu a măsurat grade de schimbare.

18. În Italia s-au inventat bateriile.

Alessandro Volta, omul care a dat numele de „volți” bateriilor, a inventat prima baterie din Italia în 1800.

19. Cristofor Columb era italian

Deși Columb poate naviga sub pavilion spaniol, dar era de fapt un cetățean italian care s-a născut la Genova, 1451.

Genova este cel mai important oraș medieval din Europa. Aflați mai multe despre un tur de o zi întreagă la Genova sau Portofino cu ghid local.

20. În Italia a fost înființată prima bancă.

O altă premieră italiană, Banca San Giorgia a fost deschisă la Genova în 1149.

21. Italienii au inventat ochelarii de vedere

Ochelarii corectori au fost inventati si de italieni. Au fost făcute pentru prima dată în secolul al XIII-lea și au fost folosite în principal de călugări. În timp ce lupele erau folosite de romanii antici, primii ochelari de vedere care au fost purtați au fost fabricați în Italia medievală.

20. Napoli a fost primul care a creat pizza.

Pizza este menționată încă din anul 10 d.Hr. Pizza modernă este un produs din Napoli, care a fost creat în anii 1700.

În Napoli, învață cum să faci pizza autentică într-un curs de preparare a pizza. Roma are o mulțime de opțiuni. Aflați unde puteți găsi cea mai bună pizza din Roma.

21. Pastele au fost consumate de italieni încă din 4 î.Hr

Pastele datează din 4 î.Hr. în Italia. Picturile murale preromane arată ceea ce se crede că ar fi fost un echipament timpuriu de fabricare a pastelor.

22. În fiecare an, Italia consumă 14 miliarde de espresso

Peste 20.000 de italieni sunt baristi. Consumul mediu intern de cafea în țară este de 37 kg pe an.

Espresso poate fi băut în Italia la orice oră. Este o regulă ca Cappuccino să fie comandat cel târziu la ora 11 dimineața.

23. Italia este cel mai mare producător de vin din lume.

Italia produce 54.800 de hectolitri pe an de vin, comparativ cu cei 49.000 de hectolitri pe care îi produce Franța. Italia este, de asemenea, cel mai mare exportator de vin din lume, cu majoritatea exporturilor sale către SUA, Marea Britanie și Germania.

24. Este ghinion să pui pâinea cu susul în jos pe masă

Este considerat ghinion de către italieni să pună pâinea cu susul în jos pe masă. Istoricii cred că această superstiție a apărut pentru că pâinea care era dată călăilor orașelor în Evul Mediu era întotdeauna pusă cu susul în jos.

25. Italienii iubesc salata ca desert

În Italia se obișnuiește să mănânci salată după masa principală, deoarece fibrele ajută la digestia. Nu este considerat un desert. Mesele italiene includ două feluri suplimentare. Te poți bucura în continuare de fructe și desert după ce ai terminat salata.

Articole recomandate